Recepty bez lepku Zeleninová jídla

Celerové placičky bez mouky

Celerové placičky bez mouky (bez lepku)

Celer je  je velice zdravá zelenina, která obsahuje více jak osmdesát vitamínů a minerálů, včetně velkého množství vitamínu C. Naleznete zde i vitamíny B-komplex, A, E a K, z minerálů např. fosfor, vápník, draslík či zinek.

Celer je dietní, obsahuje pouhých 156KJ/ 100g

Recept na celerové placičky bez mouky a lepku (pokud vám lepek nevadí, můžete použít klasickou strouhanku).

Jak dlouho budu u plotny?

Pokud budete dělat placičky na pánvy, nezabere vám příprava celého jídla déle jak 30 minut.

Pokud budete placičky dělat v troubě, počítejte tak 40 minut (budete je péct v troubě na 200 stupňů cca 20 minut z každé strany).

Jaké pomůcky si připravíme k přípravě celerových placiček?

  • Pánev nebo troubu s plechem a pečícím papírem (záleží, jak moc dietně chcete vařit), dobré jsou obě varianty.
  • Kastrol na uvaření brambor.
  • Nůž, struhadlo a mísu na vymíchání celerového těsíčka, lis na česnek.

Z čeho budeme vařit? Pro 3 osoby

  • menší celer (cca 300g po očištění),
  • sůl, pepř,
  • 2 vejce,
  • 2 stroužky česneku,
  • strouhanka z bezlepkového pečiva (cca 4-5 lžic),
  • olej (já používám olivový, ale může být řepkový nebo slunečnicový) – buď na osmažení, nebo na lehké potření pečícího papíru.

Co k tomu?

Jako příloha se nejvíce hodí vařené brambory, navíc pokud chcete zhubnout, bude to skvělá volba. Ale celerové placičky jsou výborné i s bagetkou, hranolkami, pečenými bramborami…

Do čeho namáčet?

Tyto placičky jsou úžasné s jogurtovým dipem s česnekem (klasický jogurt – min.3,5 tuku – smícháte s česnekem, trochou soli a čerstvého pepře). Ale ani majolka není vůbec k zahození :).

Postup:

Pokud budete k celerovým placičkám dělat jako přílohu vařený brambor, tak začněte tím, že si brambory naškrábete a nachystáte do kastrolu k vaření (zalijte je vodou, aby nezčernaly). Vařit je dáme později, aby se vše dokončilo cca zároveň.

Celerové placičky bez mouky

Jak na celerové placičky bez mouky?

Celer si očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, opepříme a prolisujeme do něj dva stroužky česneku. Do takto připraveného celeru dáme dvě celá vajíčka a cca 5 lžic bezlepkové strouhanky. Nyní je třeba vypracovat takové hustější těstíčko, pokud bude moc řídké, přidejte strouhanku.

Celerové placičky z trouby

Teď už záleží jen na vás, jakou variantu smažení či pečení si zvolíte. Pokud pánev – tak rozpalte pánev s trochou oleje a v rukách si vypracujte karbenátky a opékejte na pánvy z obou stran. Pokud trouba – tak myslete na to, že musí být rozehřátá, zapněte si ji tedy na začátku vaření. Na plech si dejte pečící papír, potřete lehce olivovým olejem a na něj pokládejte přichystané celerové karbenátky. Opékejte z obou stran (záleží na troubě, ale bude to tak 10 minut z každé strany).

Kolik kalorií obsahují celerové placičky?

  • 300g celeru: 468KJ
  • 100g strouhanky: 1500KJ
  • 2 vejce: 640KJ
  • česnek: 50KJ
  • 2 porce brambor (1 menší porce 150g – dvě střední brambory): 840KJ

Celkem: 3 818KJ (1 272 KJ/ porce)

+ olej 260KJ – polévková lžíce oleje (celerové placičky můžete dělat úplně bez oleje)

Tip

Pokud vám zbydou od oběda či večeře nějaké placičky, jsou výborné i za studena, vyzkoušejte i naše brokolicové placičky bez mouky.

2 Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *