Vepřové maso

Vepřové maso v mrkvi bez mouky

Vepřové maso v mrkvi bez mouky, tento recept vás nadchne, je poměrně rychlý a velice chutný.

Vepřové maso v mrkvi bez mouky se stane famózní záležitostí díky skvělé omáčce, kterou vykouzlíte za pár vteřin tyčovým mixérem.

Vepřové maso v mrkvi bez mouky – co budeme potřebovat? – pro 4 osoby

  • 600 g vepřové kýty (nejlépe ořech),
  • 800 g mrkve,
  • 1 střední cibule,
  • sádlo, nebo olej,
  • sůl, pepř.

Náčiní:

  • prkýnko,
  • nůž,
  • miska,
  • kastrol – v mém případě papiňák – je to rychlejší,
  • menší hrnec (zde budeme vařit trochu mrkve),
  • tyčový mixér.

Postup, vepřové maso v mrkvi bez mouky je celkem jednoduché:

Maso si nařežeme na plátky tlusté cca 3 – 4 cm, poté si plátky překrojíme napůl a z té půlky uděláme cca 3 – 4 kostky. Kostky masa osolíme (soli se nemusíte bát, můžete osolit více, než jste zvyklí), opepříme. Připravíme si misku (do ni budeme vkládat opečené maso). Cibuli si nakrájíme na malé kostičky, 600 g mrkve na kolečka (zbylých 200 g si nakrájíme na libovolné tvary – budeme vařit zvlášť – budou použity až do hotové omáčky na ozdobu).

Pokud máte vše nachystané, dejte si do hrnce (v mém případě papiňák) 70 g sádla nebo oleje (na konci receptu je olej přepočínán na lžíce) a pořádně nechte rozehřát. Poté na rozpáleném tuku opečte postupně maso (nedávejte ho do hrce vše naráz, maso by se neopékalo, ale dusilo). Klidně maso opékejte na 2 – 3 etapy. Opečené maso ze všech stran (mělo by mít zlatavou barvu) vždy vyjměte a dejte do přichystané misky. Až budete mít opečeno všechno maso, tak do vzniklého výpeku dejte mrkev na kolečka, opékejte do zlatova, bude to trvat tak 10 minut a teprve nyní vložte k mrkvi cibuli (mrkev trvá déle a kdybyste to udělali naopak, cibule by byla spálená) a opékejte společně s mrkví, než zezlátne cibule (v tuto chvíli si můžete dát vařit vodu do varné konvice – cca litr), zezlátnutí cibule bude opět trvat cca 10 minut.

Až budete mít zlatavou cibuli, přidejte do kastrolu zpět maso, a to včetně šťávy, kterou pustilo. Nyní zalejte vodou (vody tolik, aby bylo maso jen tak tak ponořené). Zavřete papiňák a nechte cca 25 minut dusit. Pokud pracujete bez papiňáku, duste do té doby, než bude maso měkké (v tomto případě doporučuji z masa udělat plátky o tloušce cca centimetr a maso naklepat).

V tuto chvíli si dejte uvařit zbylou mrkev (do osolené vody), která bude v omáčce sloužit na ozdobu i chuť. Až bude mrkev uvařené, zceďte ji.

Po 25 minutách vypněte papiňák, po jeho otevření vyjměte z omáčky maso (dejte ho do mísky a přikryjte alobalem – aby nevystydlo) a šťávu s mrkví a cibulí rozmixujte tyčovým mixérem. Měla by vám vzniknout krásná omáčka, tu ochutnete a v případě potřeby dosolte a dopepřete. Nyní vložte do omáčky připravenou mrkev, kterou jste vařili zvlášť, zamíchejte.

Jakou přílohu k vepřovému masu v mrkvi bez mouky?

Hodí se brabory i bramborová kaše, dle chuti každého – pokud hubnete, uvařený brabor bude tou správnou volbou.

Tento pokrm si oblíbíte a věřte, že nemá společného z běžnou školní jídelnou vůbec nic.

Vepřové maso v mrkvi bez mouky kalorie

  • 600 g vepřové kýty (nejlépe ořech): 3 360 KJ
  • 800 g mrkve, 1 120 KJ
  • 1 střední cibule (cca 150 g): 270 KJ
  • sádlo, nebo olej: 2 625 KJ (70 g sádla) nebo 12 lžíc oleje (70g), pokud dáme tuku více, je třeba připočítat k celkové kalorické hodnotě (každých 10 g sádla má cca 375 KJ, je třeba tedy rozpočítat přidanou hodnotu mezi 4 porce).

Celkem: 7 375 KJ/ 1 porce 1 843 KJ

Pokud si dáte jako přílohu vařený brambor o váze 150 g (jeden středně velký brambor), zvýší se hodnota pokrmu o 420 KJ.

Olej na lžičky KJ

1 lžíce oleje, 5,5 g, 9 lžic 1 887 KJ (50 g), 10 lžic 100 g

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *