Buchty, dorty a dezerty Recepty bez lepku

Bezlepkový mrkvový dort

Bezlepkový mrkvový dort je velice chutný, můžete si ho připravit i v klasické variantě s běžnou moukou, pokud nemáte žádnou alergii. S použitím stejných ingredientcí můžete upéct i mrkvové bezlepkové muffiny.

Pokud použijete klasickou mouku, použijte mouku polohrubou. Já dělala bezlepkový mrkový dort bez polevy a náplně, sám o sobě je šťavnatý a nepotřebuje ji. Ale záleží na chuti každého z vás :).

Bezlepkový mrkvový dort

Bezlepkový mrkvový dort – jdeme na to

Připravte si: hrnek, struhadlo, mixér.

Dále: jablka, olej, lněné semínka, vodu, bezlepkovou mouku, kokos, třtinový cukr, skořici, prášek do pečiva z vinného kamene, mletou skořici, muškátový oříšek (nemusí být), sušený (mletý) zázvor, špetku soli, mrkev.

Tekutá směs bezlepkového mrkvového dortu

Potřebujete na tekutou směs: 1/2 hrnku jablečného pyré, 1/2 hrnku oleje, 3 lžíce lněného semínka rozmixovaného s 8 lžícemi vody

Sypká směs dortu

Na sypkou směs: 1 a 1/2 hrnku rýžové mouky nebo jiné bezlepkové mouky, 1/2 hrnku strouhaného kokosu, 1/2 hrnku třtinového cukru, 1 lžičku prášku do pečiva z vinného kamene, 1 lžičku skořice, špetku muškátového oříšku a sušeného mletého zázvoru, špetku soli, 3 hrnky strouhané mrkve

Jak na to?

Postup: Smíchejte tekutou a sypkou směs včetně nastrouhané mrkve. Dortovou formu (já použila formu o průměru 22 cm), vymazanou olejem a vysypanou kokosem (můžete použít i pečící papír, který do formy vložíte). Pečete cca 30 minut na 175 stupňů. Dort je hotový ve chvíli, kdy se vám na špejli (nebo párátko) nelepí upečené těsto.

Bezlekové mrkvové muffiny

Těsto je stejné jako u dortu, jen závěr jiný :).

Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky, do 2/3 je naplňte směsí. Můžete posypat zbytkem strouhané mrkve a kokosem. Pečte asi 30 minut na 175 stupňů.

Přeji vám dobrou chuť a napište, jak se povedly.

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *