Recepty bez lepku Zeleninová jídla

Květákové placičky bez mouky (bez lepku) v troubě

Květák je  je velice zdravá zelenina, dokonce patří mezi nejzdravější zeleniny. Už 100 g obsahuje daleko větší množství vitamínu C než zdravotníky doporučená denní dávka. A v krátce povařené porci zůstane víc než polovina zmíněné hodnoty.

Květák se hodí i do diet, obsahuje pouhých 126KJ/ 100g

Recept na květákové placičky bez mouky a lepku (pokud vám lepek nevadí, můžete použít klasickou strouhanku).

Jak dlouho budu u plotny?

Pokud budete dělat placičky na pánvy, nezabere vám příprava celého jídla déle jak 30 minut.

Pokud budete placičky dělat v troubě, počítejte tak 40 minut (budete je péct v troubě na 200 stupňů cca 20 minut z každé strany).

Jaké pomůcky si připravíme k přípravě květákových placiček?

  • Pánev nebo troubu s plechem a pečícím papírem (záleží, jak moc dietně chcete vařit), dobré jsou obě varianty.
  • Kastrol na uvaření brambor.

Z čeho budeme vařit? Pro 4 osoby

  • květák, cca 500g
  • sůl, pepř,
  • 4 vejce,
  • strouhanka z bezlepkového pečiva (cca 10 lžic),
  • olej – buď na osmažení, nebo na lehké potření pečícího papíru.

Co k tomu?

Jako příloha se nejvíce hodí vařené brambory, navíc pokud chcete zhubnout, bude to skvělá volba. Ale květákové placičky jsou výborné i s bagetkou, hranolkami, pečenými bramborami…a nebo jen tak se zeleninou.

Do čeho namáčet?

Tyto placičky jsou úžasné s jogurtovým dipem s česnekem (klasický jogurt – min.3,5 tuku – smícháte s česnekem, trochou soli a čerstvého pepře). Ale ani majolka není vůbec k zahození :).

Postup:

Pokud budete ke květákovým placičkám dělat jako přílohu vařený brambor, tak začněte tím, že si brambory naškrábete a nachystáte do kastrolu k vaření (zalijte je vodou, aby nezčernaly). Vařit je dáme později, aby se vše dokončilo cca zároveň.

Květákové placičky bez mouky

Jak na květákové placičky bez mouky?

Květák si očistíme, rozdělíme na růžičky a dáme uvařit do osolené vody na cca 10 minut (dokud nebude měkký). Poté květák přecedíme a dáme schladit do ledové vody. Nyní ho můžeme dát buď do plátna a vymačkat přebytečnou vodu, nebo každý kousek vymačkat v ruce a květák zbavený přebytečné vody si dávejte do čisté mísy.

K takto připravenému květáku dejte 4 vejce, osolte, opepřete, přidejte strouhanku. Vzniklé těstíčko by nemělo být ani příliš husté, ani řídké. Poté vytvarujte placičky a dejte je buď na olejem potřený plech, nebo

Květákové placičky z trouby

Pokud budete dělat květákové placky v troubě, myslete na to, že musí být rozehřátá, zapněte si ji tedy na začátku vaření. Na plech si dejte pečící papír, potřete lehce olivovým olejem a na něj pokládejte přichystané květákové placky. Opékejte z obou stran (záleží na troubě, ale bude to tak 20 minut z každé strany).

Kolik kalorií obsahují celerové placičky?

  • 500g celeru: 630KJ
  • 100g strouhanky: 1500KJ
  • 4 vejce: 1 280KJ

Celkem: 3 410 (850 KJ/ porce)

+ olej 260KJ – polévková lžíce oleje (květákové placičky můžete dělat úplně bez oleje)

Tip

Pokud vám zbydou od oběda či večeře nějaké placičky, jsou výborné i za studena, vyzkoušejte i naše brokolicové placičky bez mouky.

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *