Květák je je velice zdravá zelenina, dokonce patří mezi nejzdravější zeleniny. Už 100 g obsahuje daleko větší množství vitamínu C než zdravotníky doporučená denní dávka. A v krátce povařené porci zůstane víc než polovina zmíněné hodnoty.
Květák se hodí i do diet, obsahuje pouhých 126KJ/ 100g
Recept na květákové placičky bez mouky a lepku (pokud vám lepek nevadí, můžete použít klasickou strouhanku).
Jak dlouho budu u plotny?
Pokud budete dělat placičky na pánvy, nezabere vám příprava celého jídla déle jak 30 minut.
Pokud budete placičky dělat v troubě, počítejte tak 40 minut (budete je péct v troubě na 200 stupňů cca 20 minut z každé strany).
Jaké pomůcky si připravíme k přípravě květákových placiček?
- Pánev nebo troubu s plechem a pečícím papírem (záleží, jak moc dietně chcete vařit), dobré jsou obě varianty.
- Kastrol na uvaření brambor.
Z čeho budeme vařit? Pro 4 osoby
- květák, cca 500g
- sůl, pepř,
- 4 vejce,
- strouhanka z bezlepkového pečiva (cca 10 lžic),
- olej – buď na osmažení, nebo na lehké potření pečícího papíru.
Co k tomu?
Jako příloha se nejvíce hodí vařené brambory, navíc pokud chcete zhubnout, bude to skvělá volba. Ale květákové placičky jsou výborné i s bagetkou, hranolkami, pečenými bramborami…a nebo jen tak se zeleninou.
Do čeho namáčet?
Tyto placičky jsou úžasné s jogurtovým dipem s česnekem (klasický jogurt – min.3,5 tuku – smícháte s česnekem, trochou soli a čerstvého pepře). Ale ani majolka není vůbec k zahození :).
Postup:
Pokud budete ke květákovým placičkám dělat jako přílohu vařený brambor, tak začněte tím, že si brambory naškrábete a nachystáte do kastrolu k vaření (zalijte je vodou, aby nezčernaly). Vařit je dáme později, aby se vše dokončilo cca zároveň.
Jak na květákové placičky bez mouky?
Květák si očistíme, rozdělíme na růžičky a dáme uvařit do osolené vody na cca 10 minut (dokud nebude měkký). Poté květák přecedíme a dáme schladit do ledové vody. Nyní ho můžeme dát buď do plátna a vymačkat přebytečnou vodu, nebo každý kousek vymačkat v ruce a květák zbavený přebytečné vody si dávejte do čisté mísy.
K takto připravenému květáku dejte 4 vejce, osolte, opepřete, přidejte strouhanku. Vzniklé těstíčko by nemělo být ani příliš husté, ani řídké. Poté vytvarujte placičky a dejte je buď na olejem potřený plech, nebo
Pokud budete dělat květákové placky v troubě, myslete na to, že musí být rozehřátá, zapněte si ji tedy na začátku vaření. Na plech si dejte pečící papír, potřete lehce olivovým olejem a na něj pokládejte přichystané květákové placky. Opékejte z obou stran (záleží na troubě, ale bude to tak 20 minut z každé strany).
Kolik kalorií obsahují celerové placičky?
- 500g celeru: 630KJ
- 100g strouhanky: 1500KJ
- 4 vejce: 1 280KJ
Celkem: 3 410 (850 KJ/ porce)
+ olej 260KJ – polévková lžíce oleje (květákové placičky můžete dělat úplně bez oleje)
Tip
Pokud vám zbydou od oběda či večeře nějaké placičky, jsou výborné i za studena, vyzkoušejte i naše brokolicové placičky bez mouky.
Právě jsem dodělala, jsou luxusní :). Květák miluji, teď, když přichází zima, doporučuji tuto květákovou polévku, je naprostu bezkonkurenční