Low Carb

Lowcarb lívanečky s borůvkami (bez mouky a bez cukru)

Držíte „lowcarb“ a honí vás mlsná? Ani na dietě se nemusíte trápit. Stačí vědět, jak oblíbené recepty připravit chytřeji. Dnes pro vás máme třeba tenhle jednoduchý recept na vynikající lowcarb lívanečky s borůvkami. A mimochodem – až budou hotové, dobře je schovejte, protože jinak se po nich jen zapráší! 🙂

Co budete potřebovat?

  • 2 vejce, 70 gramů sýru typu Lučina, 35 gramů kokosové mouky a 100 ml smetany na vaření, lowcarb sladidlo (například stévii nebo xylitol), lžičku psyllia
  • 5 lžíc zakysané smetany, borůvky a kousek 70% čokolády na dozdobení

Jak na to?

  1. Z vajec, lučiny, kokosové mouky, psyllia a smetany na vaření připravte klasické „lívancové“ těsto. Nejjednodušší je všechny suroviny smíchat a a asi 3 minuty šlehat elektrickým šlehačem. Poté nechte těsto asi 10 minut odpočinout.
  2. Pro smažení použijte kvalitní teflonovou pánev, na které rozehřejete asi lžíci másla, lívance opékejte pomalu a spíše déle. To, že lívance můžete otočit, poznáte podle toho, že s nimi půjde na pánvi zahýbat.
  3. Hotové lívance ozdobte zakysanou smetanou (můžete ji dochutit některým lowcarb sladidlem, jako je stévie), borůvkami a nastrouhanou čokoládou.
  4. Dobrou chuť! 🙂

Co je lowcarb dieta?

Nízkosacharidová dieta je jedním z nejpopulárnějších stravovacích směrů posledních let. A není divu. Jídelníček se sníženým obsahem sacharidů je návratem k přirozenému způsobu stravování, a pozitivně se tak podepisuje nejen na tom, jak vypadáme, ale i na tom, jak se cítíme.

Vědecké studie navíc ukazují, že nízkosacharidové stravování má pozitivní vliv při léčbě cukrovky 1. i 2. typu, obezity i vysokého krevního tlaku, zmírňuje také nejrůznější alergie, ekzémy nebo třeba nespavost.

Povolené a zakázané potraviny při lowcarb

Podívejme se ale na lowcarb stravování podrobněji. Tahle „dieta“ je postavena především na živočišných bílkovinách, neškrobové zelenině, zdravých tucích a na ovoci s nízkým obsahem sacharidů. Mezi typické „lowcarb“ potraviny tak patří hlavně:

  • všechny možné kvalitní zdroje živočišných bílkovin (maso, vnitřnosti, ryby, vejce)
  • tučné mléčné výrobky
  • neškrobová zelenina
  • zdravé tuky (avokádo, olivy, ořechy a semínka)
  • ovoce (především bobule a lesní plody)

Těmto potravinám byste se naopak při lowcarb stravování měli zcela vyhnout:

  • obiloviny, pseudoobiloviny a výrobky z nich
  • luštěniny
  • brambory a další škroby
  • všechna sladidla s výjimkou xylitolu, erythritolu a stévie
  • slazené nápoje i další průmyslově vyráběné potraviny s vysokým obsahem sacharidů a nezdravých tuků v podobě rostlinných olejů

Pokud vás zajímá víc, určitě se podívejte na náš přehledný seznam lowcarb povolených a zakázaných potravin.

A nechcete-li ztrácet čas vařením (nebo pokud třeba hledáte inspiraci pro své vlastní nízkosacharidové recepty) vyzkoušejte oblíbenou lowcarb krabičkovou dietu od Nutric Bistra. Dlouhodobí zákazníci Nutric Bistra díky této dietě hubnou průměrně pět kilo za měsíc (Bez hladovění a jo-jo efektu) – a navíc fakt skvěle chutná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *