Luštěniny Recepty bez lepku Zeleninová jídla

Tempeh s grilovanou zeleninou

Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní (například podobně jako u hermelínu). Tempeh je možné vyrobit i v domácích podmínkách s pomocí fermentačního činidla.

Tempeh natural je třeba dochutit a tepelně upravit (nejlépe marinovat a pokrájený na tenké plátky zprudka osmažit). K sehnání je ale také smažený, marinovaný a vůbec nejlahůdkovější, tmavý a oříškově chutnající uzený tempeh, který se dá jíst i za studena.

Tempeh s grilovanou zeleninou

Co budeme potřebovat? – pro 2 osoby

  • 200 g tempehu,
  • trocha sojové omáčky (pokud bez lepku, vynechejte ji, mohou tam být stopové prvky),
  • 300 g brambor,
  • 2oo g mrkve,
  • 100 g celeru,
  • 200 g žampionů,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • sůl, pepř.

Já měla Tempeh natural, naložila jsem tedy na 20 minut do sojove omáčky. Mezi tím jsem si připravila zeleninu. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky cca půl centrimetru široké, žampiony poté na čtvtky. Veškerou zeleninu dáte do mísy, promícháte s olejem, osolíte, opepříte. Na plech s pečícím papírem zeleninu rozložíte a přidáte i tempeh. Pečete v troubě na 200 stupňů cca 20 minut.

Tempeh s grilovanou zeleninou kalorie na 1 osobu

  • 100 g tempehu: 1 050 KJ
  • 150 g brambor: 420 KJ
  • 100 g mrkve: 140 KJ
  • 50 g celeru: 77 KJ
  • 100 g žampionů: 105 KJ
  • 1 a půl lžíce olivového oleje: 300 KJ

Celkem: 2 092 KJ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *