Vynikající zapečená cuketa s vepřovými nudličkami, rajčaty, cuketou a sýrem Gouda.
Pro ty, kteří nejedí maso, bude skvělá i bez něj :).
Máme nyní období cuket, a proto je využívám nyní i častěji ve svých receptech, kromě toho, že je zdravá, není nijak kalorická, obsahuje málo sacharidů a v kombinaci s masem a sýrem se perfektně hodí jako vyvážená večeře.
Připravila jsem 2 různé varianty této výborné zapečené cukety, 1. vydlabanou cuketu plněnou směsí a 2. kolečka cuket, na které jsem položila směs a zasypala sýrem. Obě varianty jsou fantastické. Já měla k dispozici žlutou cuketu, ale zelená cuketa není žádnou překážkou.
Na směs do plněné cukety pro 4 osoby budete potřebovat:
150g vepřového masa (použila jsem kýtu),
2 lžíce olivového oleje,
sůl, pepř, chilli – kdo má rád,
5 velkých lžic loupaných krájených rajčat,
cuketa – vydlabané středy.
Postup:
Vepřové maso na nudličky (osolené, opepřené) opečete zprudka na oleji, přidáte chilli, cuketu a rajčata, vše prohřejete a počkáte, až se vypaří přebytečná voda z rajčat. Ochutnejte, případně dosolte.
Mezitím už jsem si mám v troubě cukety.
Cukety si vydlabejte a osolte – pokud budete plnit lodičky, nebo si je nakrájejte cca na centimetrová kolečka. Troubu rozehřát na 250 stupňů na gril. Na plech si dejte pečící papír, pokapejte olivovým olejem. Cuketu je třeba potřít olejem (dělám to tak, že využiji olej, který mám na pečícím papíře a z obou stran ji v něm vyválím).
Bude trvat cca 10 minut, než se trochu ogriluje a změkne (kolečka poté můžete obrátit, lodičky nechte tak).
Až bude cuketa měkká, vyndáte ji i s plechem z trouby, naplníte směsí a posypete sýrem. Plech s plněnými cuketami vrátíte zpět do trouby, nyní už tak na 2 – 3 minutky, než se zapeče sýr.
Celkem vám tato vynikající plněná cuketa zabere i s přípravou max. 25 minut.