Pohanka s hráškem – jak na ni?
Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže je na rozdíl od obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus. Zdroj: Wikipedie
Pohanka s hráškem, co si připravit pro 2 osoby?
- 200 g pohanky (min. hodinu předem si ji zalejte vodou v poměru 1:1) – tip: naváženou pohanku si přesypte do hrnku a podle toho dejte stejné množství vody,
- 200 g mraženého hrášku,
- 40 g másla,
- sůl, pepř.
Takto předem namočenou pohanku již nemusíte v podstatě vůbec vařit, stačí ji osolit, opepřit a zahřát v kastrolku (pokud by se chtěla připalovat, podlijte trochou vody), celé to trvá cca 5 minut.
V této chvíli si zároveň rozehřejte pánev, na ni dejte máslo, hrášek a osolte. Mražený hrášek stačí také pouze zahřát, celé to trvá opět asi 5 minut.
Až budete mít zahřátý hrášek, vsypte do pánve pohanku, vše promíchejte a podávejte.
Celé jídlo vám tak zabere zhruba 10 minut času a chuťově je velice dobré.
Pohanka s hráškem, kalorie na 1 porci:
pohanka: 1 472 KJ
máslo: 626 KJ
hrášek: 390 KJ
Celkem: 2 488 KJ