Celerové placičky bez mouky (bez lepku)
Celer je je velice zdravá zelenina, která obsahuje více jak osmdesát vitamínů a minerálů, včetně velkého množství vitamínu C. Naleznete zde i vitamíny B-komplex, A, E a K, z minerálů např. fosfor, vápník, draslík či zinek.
Celer je dietní, obsahuje pouhých 156KJ/ 100g
Recept na celerové placičky bez mouky a lepku (pokud vám lepek nevadí, můžete použít klasickou strouhanku).
Jak dlouho budu u plotny?
Pokud budete dělat placičky na pánvy, nezabere vám příprava celého jídla déle jak 30 minut.
Pokud budete placičky dělat v troubě, počítejte tak 40 minut (budete je péct v troubě na 200 stupňů cca 20 minut z každé strany).
Jaké pomůcky si připravíme k přípravě celerových placiček?
- Pánev nebo troubu s plechem a pečícím papírem (záleží, jak moc dietně chcete vařit), dobré jsou obě varianty.
- Kastrol na uvaření brambor.
- Nůž, struhadlo a mísu na vymíchání celerového těsíčka, lis na česnek.
Z čeho budeme vařit? Pro 3 osoby
- menší celer (cca 300g po očištění),
- sůl, pepř,
- 2 vejce,
- 2 stroužky česneku,
- strouhanka z bezlepkového pečiva (cca 4-5 lžic),
- olej (já používám olivový, ale může být řepkový nebo slunečnicový) – buď na osmažení, nebo na lehké potření pečícího papíru.
Co k tomu?
Jako příloha se nejvíce hodí vařené brambory, navíc pokud chcete zhubnout, bude to skvělá volba. Ale celerové placičky jsou výborné i s bagetkou, hranolkami, pečenými bramborami…
Do čeho namáčet?
Tyto placičky jsou úžasné s jogurtovým dipem s česnekem (klasický jogurt – min.3,5 tuku – smícháte s česnekem, trochou soli a čerstvého pepře). Ale ani majolka není vůbec k zahození :).
Postup:
Pokud budete k celerovým placičkám dělat jako přílohu vařený brambor, tak začněte tím, že si brambory naškrábete a nachystáte do kastrolu k vaření (zalijte je vodou, aby nezčernaly). Vařit je dáme později, aby se vše dokončilo cca zároveň.
Jak na celerové placičky bez mouky?
Celer si očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, opepříme a prolisujeme do něj dva stroužky česneku. Do takto připraveného celeru dáme dvě celá vajíčka a cca 5 lžic bezlepkové strouhanky. Nyní je třeba vypracovat takové hustější těstíčko, pokud bude moc řídké, přidejte strouhanku.
Teď už záleží jen na vás, jakou variantu smažení či pečení si zvolíte. Pokud pánev – tak rozpalte pánev s trochou oleje a v rukách si vypracujte karbenátky a opékejte na pánvy z obou stran. Pokud trouba – tak myslete na to, že musí být rozehřátá, zapněte si ji tedy na začátku vaření. Na plech si dejte pečící papír, potřete lehce olivovým olejem a na něj pokládejte přichystané celerové karbenátky. Opékejte z obou stran (záleží na troubě, ale bude to tak 10 minut z každé strany).
Kolik kalorií obsahují celerové placičky?
- 300g celeru: 468KJ
- 100g strouhanky: 1500KJ
- 2 vejce: 640KJ
- česnek: 50KJ
- 2 porce brambor (1 menší porce 150g – dvě střední brambory): 840KJ
Celkem: 3 818KJ (1 272 KJ/ porce)
+ olej 260KJ – polévková lžíce oleje (celerové placičky můžete dělat úplně bez oleje)
Tip
Pokud vám zbydou od oběda či večeře nějaké placičky, jsou výborné i za studena, vyzkoušejte i naše brokolicové placičky bez mouky.
[…] Celerové placičky bez mouky […]
[…] Můžete vyzkoušet i naše celerové placičky bez mouky. […]